Neće mi nedostajati

Neće mi nedostajati

Te godine nismo išli na more. Majka mi se teško razbolela. To me je psihički slomilo. Kao posledica je nastao tekst koji su preneli mnogi mediji. More mi neće nedostajati, ali ona hoće…

“Ove godine ne idemo na more. Nisu finansije u pitanju. Jednostavno nismo mogli da se organizujemo zbog svih lepih, ali nažalost i ružnih stvari koje su se izdešavale. 

Neće mi nedostajati putovanje, ionako je bilo naporno. Skoro uvek se kretalo u pola noći kako bi na granici bili u osvit zore. Uživali smo u buđenju Sunca. Prolazak kroz Prohor kao jedini na granici, uz mrzovoljan osmeh graničara kojeg smo probudili iz lakog sna pred kraj smene. Neće mi faliti ni ona monotonost autoputa kroz Makedoniju, ni pauza na Dojranu uz obavezno tankiranje goriva, ljubazan osmeh i poklon sladoled od zaposlenih tamo. Tek ponekad prozborimo po koju po principu “Kako je kod vas?”, “Bogami isto tako i kod nas!”, “Zbogom i srećan put!”, “Vidimo se za 2 nedelje!”. Ljubazni grčki carinici, sa “kalimera” i lošim srpskim “Dobrodošli!”. Neće mi nedostajati ni poznati ringišpil kroz ringroud oko Soluna. Neće mi nedostajati ni ono uzbuđenje od kružnog toka i Kasandrije pa sve do apartmana u Siviriju. Nakon 10-11 časova putovanja, konačno se stigne na odredište. Kome normalnom to može da fali?! I sigurno mi neće nedostajati najbrže raspakivanje na svetu i taj trk na plažu sa svim mogućim rekvizitima za plažu koji postoje.

Neće mi nedostajati ni plaža, ni pesak

Neće mi nedostajati ni plaža. Tamo je pesak dovoljno sitan da ti bude udobno bez obzira da li ležiš na pesku, peškiru ili dušeku. More tako bistro i toplo da ti je prosto neugodno što moraš da uđeš da se malo rashladiš. I ono mi tek neće nedostajati. Ta famozna plažica u Siviriju, gde se skoro svi poznajemo, jer godinama eto letujemo “samo tamo” i za bolje ne znamo, i pozdravljamo se kao sa najrođenijima kada se sretnemo posle nekoliko dugih godina. Neće mi nedostajati ni plićak, ni talasi, a pogotovo mi neće nedostajati meduze koje su eto izostale prošle godine (iako su ih svi pominjali).

Neće mi nedostajati ni onaj kafić na plaži, ni najbolji grčki hladni frape, uz koji se dobijaju domaći sveže ispečeni kolači, ni osmeh tih devojaka i momaka kada uđem svakog dana po redovnu dozu kafe, uz obavezno “My friend!!!”

Neće mi nedostajati ni zalazak Sunca. To nikako. Svakog dana potpuno drugačije boje i svake večeri drugačiji zalazak koji oduzima dah. Kao da su lično Bogovi sa Olimpa bojili nebo u različite boje, jer im se tako htelo. Nikako mi neće nedostajati to.

Krofne i PAOK, ali i hladno pivo i giros!

Najmanje će mi nedostajati rano buđenje ujutro, šetnja plažom i žurba u pekaru po tople krofne. Momak koji prodaje krofne je zagriženi fan PAOK-a i kad je saznao da sam iz Srbije, krenula je ozbiljna bratska priča koja se završila kako dolikuje, uz hladno pivo i dodatno pakovanje omiljenih krofni.

Neće mi nedostajati ni terasa apartmana kasno uveče, hladno pivo uz giros, lagani rok i nekoliko partija remija, kad se uspavaju devojčice. Nikako mi neće nedostajati ni to što su tast i tašta bili sa nama i što kad god je bilo potrebno, su pričuvali devojčice da gospođa i ja možemo da provedemo malo vremena nasamo.

Ništa od ovoga mi neće nedostajati, verujte mi kada kažem. I verujte mi kad vam kažem da lažem. Faliće mi sve. Ali ćemo mi sve to nadoknaditi sledeće godine. Čekajte me krofne, ja ću sigurno doći!”

Post scriptum

Majka je preminula početkom septembra 2022. godine, u zagrljaju mog oca. Svaki vikend smo provodili sa njom. More nas je sačekalo. Bili smo ove godine. Razglednicu nisam poslao. 

Jesenjin

Otac. Suprug. Lovac na pirate.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *