Zašto je septembar idealan za odlazak na more?

Grcka uzivo

Za sve ljubitelje Grčke, mora, dobre klope ali i druženja, ona je oduvek bila utočište. Grci su narod koji je nama sličan po tome što ima otvoreno srce za svakog, voli da pomogne, da popije, a i da zagalami kada je to potrebno. 

Portal mojodmor.rs nas upozorava kako mnogi od nas zaboravljaju taj famozni septembar kada su gužve manje, a more i plaže dolaze do punog izražaja. Kada vreli dani utihnu početkom septembra, turisti još uvek mogu da uživaju u čarima Jonskog i Egejskog mora. Ali svi nekako zaboravljaju da Grčka ima i Mediteran koji je zapljuskuje, i da je upravo septembar pravi mesec za posetu njenim južnijim delovima.

Septembar donosi manje gužve

Apsolutno je tačno da septembar donosi manje gužve na plažama i mnogim popularnim mestima, i to je upravo ono na šta mnogi od nas zaboravljaju dok letujemo u sred sezone. 

Dalje prenosimo delove teksta sa portala mojodmor.rs:

“Dok je za većinu turista slika grčkog letovanja u julu i avgustu prepuna ležaljki i suncobrana, septembar donosi potpuno drugačiju sliku. Plaže poput Myrtos na Kefaloniji, Navagio na Zakinthosu ili Elafonisi na Kritu, koje su tokom pika sezone preplavljene turistima, u septembru ponovo postaju prijatna i tiha mesta za odmor. Osećaj prostranstva i slobode je mnogo izraženiji, a zvuci mora i prirode postaju dominantna melodija.

Ali, nije samo obala ono što profitira od manje gužve. I popularna turistička mesta, kao što su Atina, Santorini, Krit, Rodos ili Mikonos, postaju mnogo ugodnija za šetnju i istraživanje. Redovi ispred muzeja i istorijskih znamenitosti su manji, a restorani i kafići nude mnogo intimniju i autentičnu atmosferu.

U septembru, Grčka vam pruža priliku da iskusite njen pravi duh, daleko od gomile turista i komercijalne vreve, i možete se zaista povezati s lepotom i kulturom ove prelepe zemlje.”

Prijatnije temperature i niže cene

Grčko leto može biti neumoljivo vrelo, dok se dolaskom septembra stvari potpuno se menjaju. Dnevne temperature se spuštaju na prijatnih 25-30°C, dok su noći idealne za spavanje i odmor organizma. Ovakve temperature vam pružaju mogućnost da uživate na plaži i istražujete Grčku na drugačiji način, uživajući u aktičkim lokalitetima ili starim tvrđavama.

Kako mnogi Grci podignu cene krajem juna, tako ih i spuste početkom septembra. Sezona je sada već prošla i stvari se vraćaju na staro. Cene smeštaja u septembru mogu da budu i višestruko niže u odnosu na jul ili avgust, što privlači ljubitelje Grčke da se još jednom okupaju i uživaju u predivnim zalascima sunca. Važno je napomenuti da padom cena, ne opada i kvalitet i nivo usluge. Grci se čitave godine trude da budu dobri domaćini, tako da ni septembar nije izuzetak. Kako je sve manje i manje turista, prodavci i organizatori jednodnevnih ekskurzija se trude da baš oni privuku za sebe što više turista, zbog čega se ne retko dešava da se cene spuštaju tek toliko da se isplati samo organizacija te aktivnosti. Ovde mogu najviše da profitiraju ljubitelji šopinga, gde se cene “autentičnih” grčkih suvenira, ali i garderobe spuštaju samo da se rasproda ovogodišnja roba, kako bi se što bolje pripremili za narednu sezonu.

I ovde se na portalu mojodmor.rs naglašavaju posebne povoljnosti na plažama, gde tokom glavne sezone, mnoge plaže i kafići uz obalu naplaćuju ležaljke, ili postavljaju minimum naručivanja pića kako biste mogli da koristite ležaljke besplatno. Međutim, tokom septembra, mnoga od ovih pravila postaju fleksibilnija. Na brojnim plažama, ležaljke postaju potpuno besplatne, dok je minimum naručivanja pića u kafićima sveden na svega dva ili tri pića tokom celog dana. Ova promena ne samo da čini odmor opuštenijim, već i znatno povoljnijim.

Portal dalje prenosi:

“I dok se temperature vazduha smanjuju, more zadržava toplotu akumuliranu tokom leta. Vodene površine se sporije hlade, što znači da je temperatura mora i dalje idealna za kupanje. Možete očekivati toplo more i pesak, savršene za plivanje i ronjenje, bez osećaja hladnoće.

Ako se pitate da li ima kiše u septembru, nemojte to da vas zabrine. Kratkotrajne kiše se ponekad mogu javiti u kontinentalnom delu Grčke, ali bez većeg intenziteta i uticaja na temperaturu mora. Na ostrvima, septembar je sušan i bez kiše.”

Kao zaključak, autor teksta navodi da se onima koji se odluče da posete Grčku u septembru daje opcija fleksibilnosti u planiranju, jer mnogo je lakše napraviti izmene u svojim planovima na licu mesta. Bilo da je reč o iznenadnom odlasku na izlet, produžetku boravka ili promeni smeštaja, septembar će im omogućiti da prilagode svoj raspored.

Sledeći put kada razmišljate o idealnom trenutku za putovanje u Grčku, imajte na umu sve čari i prednosti koje septembar sa sobom nosi.

Izvor: https://www.mojodmor.rs/blog/zasto-je-septembar-idealan-mesec-za-letovanje-u-grckoj.html

Jesenjin

Otac. Suprug. Lovac na pirate.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *