Komplet lepinja: Jedini pravi razlog zašto morate posetiti Zlatibor!

komplet lepinja

Oduvek je komplet lepinja poznata kao simbol pravog srpskog doručka. Od kako su stranci čuli i probali ovaj srpski specijalitet, posećenost pojedinih delova Srbije je naglo porasla, a pogotovo zapadne Srbije odakle ovo jelo i potiče. Poslednjih nekoliko godina od kako su društvene mreže poput Instagrama i TikTok-a doživele bum, razni food challenge-i su učinili da mnogi poznati food blogeri dolaze u Srbiju i posećuju zlatiborski kraj, kao kolevku ovog specijaliteta.

Komplet lepinja kao najbolji doručak na svetu!

Svetski poznat i ugledni sajt “Taste Atlas”, koji je posvećen gurmanskim specijalitetima iz čitavog sveta je proglasio srpsko tradicionalno jelo komplet lepinju za najbolji doručak na svetu za 2023. godinu. U konkurenciji od čak 100 različitih jela, naš užički specijalitet je zauzeo prvo mesto.

Taste Atlas opisuje ovo jelo kao tradicionalnu lepinju, presečenu na pola, namazanu sa kajmakom i prelivenu razmućenim jajetom, nakon čega je sve kratko zapečeno u rerni i preliveno pretopom od pečenja. 

Komplet lepinja je zaštitni kraj Užica i čitavog zlatiborskog kraja, a verovanje kaže da je nastala još pre drugog svetskog rata, o čemu govori i zvanična registracija njenog imena od strane vlasnika popularne pekare “Šuljaga” iz Užica, Dragana Lazića. 

Jaka konkurencija, ali ipak nedovoljno za pobedu!

Tast Atlas je postavio težak zadatak pred ovaj tradicionalni specijalitet, gde su mu protivnici bili iz čitavog sveta. Ipak, sa visokom ocenom od 4.8, komplet lepinja je zauzela prvo mesto. Na drugom mestu se našao malezijski specijalitet “Roti canai”, treće mesto je zauzeo brazilski doručak “Pao de queijo”, dok je tek na četvrtom mestu još jedan doručak iz Evrope, i to Bugaca iz Grčke.

Pored naše pretop lepinje, na ovom spisku od 100 najboljih jela na svetu, burek sa sirom je zauzeo 27. mesto, dok se tradicionalna gibanica nalazi tek na 75. mestu. Ova široka lista obuhvata mnoge specijalitete i raznovrsne delikatese iz našeg okruženja. Bosnu su predstavljali burek (8. mesto) i zeljanica (29.mesto), Bugarsku banica sa sirom (12. mesto), dok su našeg prvog severnog suseda Mađarsku predstavljale tradicionalne prženice sa zauzetim 30. mestom.

Tajna godinama čuvana!

Šta je tajna dobre komplet lepinje, to znaju samo iskusni pekari. Da li je to u brašnu ili kajmaku, jajima ili možda pretopu, možete saznati samo ako posetite ovaj kraj i probate na licu mesta.

Za prave i iskrene ljubitelje ovog, sada već, svetski poznatog remek-dela gastronomije, Blic žena je pripremila recept komplet lepinje koju možete kupiti u nadaleko poznatoj pekari Kod Šuljage.

Za lepinje vam je potrebno:

– 500 gr brašna

– 2,5 dl mlake vode

– 3 kašike ulja

– 1 kašičica soli

– pola kašičice šećera

– 1 sveži kvasac

Za pripremu fila će vam biti potrebno:

– 1 kašika starog kajmaka

– 4 jajeta

– pretop od jagnjećeg i prasećeg pečenja.

Priprema jela

Pomešajte brašno i so, a u mlaku vodu stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe. U smesu brašna i soli dodajte ulje i nadošli kvasac i sve to lepo umesite. Nakon toga smesu testa ostavite još malo na toplom. Kada testo nadođe, podelite ga na četiri dela i od svakog dela napravite jednu lepinju. Pecite ih u dobro zagrejanoj rerni dok ne budu gotove. Kada su gotove, izvadite ih i ostavite ih pod vlažnom krpom da se “odmore”.

Presecite lepinju po sredini, donji deo namažite kajmakom, dodajte jedno jaje i umutite sve to direktno u lepinji. Stavite nazad u rernu da se zapeče. Kada se sve zapeče izvadite iz rerne, prelijte pretopom i poklopite gornjim delom lepinje. 

Uživajte!

Izvor: Blic žena.

Jesenjin

Otac. Suprug. Lovac na pirate.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *